Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víte, komu všemu může patřit vaše tělo?

13. 2. 2010
Autorku tohoto románu není třeba sáhodlouze představovat. Do podvědomí čtenářů (především náctiletých slečen) se zapsala ságou Stmívání, s níž slavila světový úspěch. Zatímco v kinech na diváky útočí filmové zpracování této ságy, na pulty knihkupectví se vloudil Hostitel.
Základní linie příběhu není nikterak složitá. Naše planeta se nachází na konci svých sil. Lidé nedokázali potlačit invazi „duší“ – tvorů, kteří přichází z vesmíru, jsou voperování do lidského těla a postupně si podmaňují celý organismus.
S hlavní představitelkou Melanií se seznamujeme ve chvíli, kdy i do ní je implantována jedna z duší. Ta zcela ovládne její tělo a tím v podstatě přebírá děj na sebe. S jednou věcí však nikdo nepočítal – Melanie se nehodlá jen tak vzdát svého těla. Postupně dovoluje duši poznávat její tajemství týkající se milovaného muže a bratra, které kvůli transformaci ztratila, a nutí ji tak zjistit, zda jsou dotyční v pořádku.
Dvě osoby v jednom těle se tak vydávají na strastiplnou cestu pouští. Jen o vlásek uniknou smrti, avšak zároveň padnou do rukou několika posledních přežívajících lidí. Mezi nimi však nachází ty, za nimiž se vydaly – tedy Jareda a bratra. Jejich příchod spustí náležitou negativní odezvu, ale najdou se i tací, kteří ve starém těle vidí Melanii...
Příběh plný zvratů je vykreslen do sebemenších detailů. Autorka si stále libuje v popisu grimas jednotlivých postav, čímž se snaží plně dokreslovat danou situaci. Těžko říct, zda to je či není výhoda – v půlce knihy se to zdá až příliš otravné.
Ani pobyt v jeskyních nemá Wanda, jak duši pojmenují ostatní členové úkrytu, jednoduchý. Až příliš si uvědomuje, o co svým příchodem na planetu připravila Melanii a jak moc ji někteří nenávidí, protože i oni kvůli duším ztratili své blízké. Dramatický střet lásky a vyhnanství nutí dělat Wandu věci, kterých by dříve schopná nebyla.
Pokud se vám podaří prokousat se lehce kulhajícími pasážemi, čeká na vás zajímavé rozuzlení příběhu, kde samozřejmě největší roli sehraje láska. Wanda se ocitne mezi dvěma muži, z nichž každý miluje jednu její část. Je vůbec možné odměnit oba aniž by někdo trpěl?
Přestože výše zmiňované nástiny děje zavání sci-fi, nemusíte se bát. Podobně jako u Stmívaní i tedy se jedná o neobvyklý prvek, který staví hrdiny a jejich lásky do mezních situací. Rozhodně se nejedná o exkurzi do světa technologií.
Autorka tímto románem dokazuje, že její fantazie rozhodně není vyčerpaná, jak se někteří obávali, ale právě naopak. Ruku v ruce s tím se zlepšuje i zpracování jejích příběhů. Nezbývá než s napětím čekat, co nám naservíruje dál.
Mezitím se musíme spokojit s Hostitelem. Na druhou stranu lásky přece není nikdy dost...
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář